poniedziałek, 9 czerwca 2014

Kulinarnie - Marokańskie Naleśniki

Melouri
Kiedy byłam jakiś czas temu w Maroku zachwycił mnie smak tamtejszych naleśników. Można je spotkać w co drugiej uliczce. Kupowane i jedzone są w tam namiętnie. Nie tylko przez turystów, ale również przez tzw „tambylców”. Podczas pobytu były stałym elementem każdego śniadania i nierzadko kolacji. Mimo że wykonane są ze składników dostępnych w Polsce, to w niczym nie przypominają naszych rodzimych naleśników.

Oglądając ostatnio zdjęcia z tamtego wyjazdu przypomniało mi się jak bardzo mi one smakowały i postanowiłam spróbować przygotować je na własną rękę.
Tak wyglądają oryginalnie przygotowane Melouri
Meloui to okrągłe marokańskie naleśniki, zwane też rghaif. Są one wykonywane poprzez zwijanie paska z ciasta  w rulonik, a następnie zgniatanie I uformowanie okrągłego placka. Jest też inny sposób zwijania ciasta, z którego powstają kwadratowe naleśniki. Nazywają się one Msemen.

Na pierwszy rzut oka przygotowanie może wydać się skomplikowane, ale kiedy dokładnie przeczyta się przepis, okazuje się bardzo proste.

A więc przejdźmy do rzeczy:

Przygotowanie: 30 min, Smażenie 30 min; Ilość: około 20 naleśników.

Składniki:
3 ½ szklanki mąki (340g)
½ szklanki semoliny (90g) (może być też kasza manna)
2 łyżeczki soli
¼ łyżeczki drożdży instant
1 ½ szklanki wody
Do składania i smażenia melouri:
1 ½ szklanki oleju
½ szklanki semoliny
2 łyżki masła

Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Dodawaj stopniowo ciepłą wodę i wymieszaj aż do otrzymania spójnego, ale nie klejącego się ciasta.  Może zdarzyć się tak, ze do wykonania gładkiego i spójnego, ale nie klejącego się ciasta będzie potrzeba więcej wody, to zależy od absorpcji użytej mąki. Jeśli natomiast ciasto jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki.

Przenieś ciasto na posypaną mąką przestrzeń roboczą i ugniataj 10 minut aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ruchy muszą być energiczne i szybkie.

Kiedy ciasto jest gotowe, posmaruj je olejem. Natłuszczonymi dłońmi oddzielaj fragmenty ciasta i formuj walce o długości ok 10 cm. Od czasu do czasu polej trochę oliwy na dłonie, żeby były cały czas natłuszczone podczas odcinania części ciasta. Umieść walce na blasze, pokryj je folią aluminiową lub ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 15 min.


 



Po 15 min.  Dłońmi rozciągnij walce tak, aby tworzyły długie cienkie, prawie przezroczyste paski. podczas rozciągania używaj oliwy. Paski posyp semoliną/kaszą manną i zwiń w rulony.
maroko placki

Następnie miażdż rulony tak, aby powstały płaskie koła. (Ja zrobiłam przy okazji kilka kwadratowych msemen). Ułóż je na blasze i zostaw na kolejne 15 min.
msemen

Po 15 minutach placki rozciągnij, formując prawie przezroczyste naleśniki.

Smaż kolejno naleśniki na wolnym ogniu, często przewracając.  Podczas smażenia na naleśnikach mogą tworzyć się bąble powietrza. Wystarczy przycisnąć drewnianą łopatką lub ręką aby się ich pozbyć.

Propozycje podania: Melouri można podawać bez żadnych dodatków, lub z masłem i miodem, ewentualnie z dżemem. Marokańczycy również namiętnie smarują melouri serkiem  topionym, co również uważam za bardzo dobre połączenie.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Przyznam, że nigdy nie jadłam marokańskich naleśników, muszę je wypróbować. Dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń