Sztuka robienia sushi na własny, domowy użytek obrosła wieloma mitami na temat swojej zawiłości. Niepotrzebnie. Sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy tylko dokładnie przeczytać przepis i do dzieła!
Pragnę jedynie zaznaczyć, że nie jestem specjalistą w dziedzinie przygotowywania sushi. Zrobiłam po prostu internetowy research i wybrałam sobie te składniki i taki sposób, który mi najbardziej odpowiada.
Potrzebujemy:
- 3 Nori – zielone płaty wodorostów
- 300 g Ryżu do sushi
- 350 ml wody do gotowania ryżu
Sos do ryżu:
- 30 ml octu ryżowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie sushi:
Tu występuje dowolność, ja wybieram najczęściej:
Tu występuje dowolność, ja wybieram najczęściej:
- Ogórek
- Łosoś wędzony
- Paluszki krabowe
Dodatki:
- Sos sojowy - uwielbiam kawałki sushi mocno umoczone w tym sosie, jest słony, dodaje wyrazistości potrawie
- Imbir marynowany - niewielka ilość spożywana pomiędzy kolejnymi kawałkami ma za zadanie oczyszczać kubki smakowe (ja kupuję zazwyczaj od razu 1,5 kg, bo ta "niewielka ilość" nigdy mi nie wystarcza
- Wasabi – chrzan japoński, dużo ostrzejszy od naszego rodzimego. Dostępny jest w proszku, który rozrabiamy z wodą lub w postaci gotowej pasty
Dodatkowo podczas przygotowywania przydadzą się:
Mając wszystkie składniki przystępujemy do dzieła:
- Miska z wodą do moczenia rąk i noża
- Ostry nóż
- Mata bambusowa
- Folia spożywcza do owinięcia maty
Mając wszystkie składniki przystępujemy do dzieła:
Gotowanie ryżu:
Ryż płuczemy kilkakrotnie do czasu pozbycia się mętnej wody. Odcedzamy i zalewamy 350 ml wody.
Ryż płuczemy kilkakrotnie do czasu pozbycia się mętnej wody. Odcedzamy i zalewamy 350 ml wody.
Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min, nie mieszając. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i
czekamy 10 min nie odkrywając go.
Po
tym czasie ryż przekładamy do miski. Ocet ryżowy dokładnie mieszamy z
cukrem i solą w celu przygotowania sosu do ryżu. Polewamy ryż w misce.
Mieszamy i
odstawiamy do ostatecznego ostygnięcia.
Krojenie składników
W międzyczasie roimy wszystkie składniki w cienkie podłużne paski, z
ogórka wykrawamy środek z pestkami.
Przygotowanie miejsca do pracy
Matę owijamy folią spożywczą. Przygotowujemy miskę z zimną wodą.
Zwijanie sushi
Na matę kładziemy nori (może to być cały płat, lub połowa - w zależności od tego jak duże kawałki chcemy otrzymać), szorstką stroną do góry i nakładamy na nią ryż dłońmi. Ważne jest, aby przed każdym nabraniem porcji ryżu zmoczyć ręce w wodzie. Ryż nie będzie się kleił do mokrych rąk.
Ryż powinien pokryć większość nori, zostawiamy jedynie ok 1cm niepokrytej powierzchni z jednej strony.
Następnie sushi kroimy, średnio z jednego zwiniętego rulonu otrzymamy 8 części.
Podajemy z miseczką sosu sojowego, wasabi, imbirem. Jemy pałeczkami, żeby wyglądało bardziej profesjonalnie :D
Uwielbiam i również robię w domu. Tydzień temu bylismy na sushi z mężem, randeczka musi być:)
OdpowiedzUsuńJa od kiedy zaczęłam robić w domu, jakoś bardzo rzadko zdarza mi się kupować sushi gdziekolwiek. Domowe przypadło mi do gustu :)
UsuńNigdy nie jadłam sushi. Chyba czas nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Uważam, że na świecie nie ma smaczniejszej potrawy :)
Usuń